Odabir savršenog modela korekcijskih naočala

Danas većina ljudi nosi korekcijske naočale pa je važno znati kako je prilikom njihove kupnje vrlo važan segment i odabir idealnog modela naočala jer je to komponenta koja je svakodnevno vidljiva na vašem licu. 

Kada govorimo o modelima korekcijskih naočala, izbor se uglavnom svodi na odabir dviju vrsta okvira:

  • metalni – izdržljivi i gotovo su neprimjetni 
  • plastični – primjetniji su

Optike danas nude veliki izbor različitih modela pa ne biste trebali imati problema s pronalaskom onog koji će vam odlično pristajati.

Vrste leća za korekcijske naočale

Korekcijske naočale sastoje se od leća koje su njihov sastavni dio i ono što ustvari popravlja vaš vid. Osim što je važno dobro odrediti dioptriju, vrlo je važno i dobro odabrati tip leća koji najbolje odgovara vašim navikama, ali i okvirima korekcijskih naočala.

Korekcijske naočale sastoje se od leća koje su njihov sastavni dio
Korekcijske naočale za ispravljanje vida

One leće koje pomažu kod većih dioptrija su deblje i teže te kao takve nisu pogodne za tanke okvire, dok su one koje ispravljaju manju dioptriju tanje i lakše te su pogodne za tanke okvire. Također, kada je riječ o lećama, potrebno se raspitati i o zaštitnim filterima kako bi vaše oči bile još više zaštićene. 

Najveće pogreške kod kupnje pomagala za vid

Kako ne biste pogriješili pri izboru i kupnji korekcijskih naočala, bilo da se radilo o online kupovini ili kupovini u fizičkoj trgovini, poslušajte neke od idućih savjeta:

  1. koristite aktualan nalaz – nalaz na temelju kojega kupujete korekcijske naočale ne bi smio biti stariji od 3 mjeseca jer se u dužem razdoblju dioptrija može promijeniti
  2. ne biste trebali ići na pregled ukoliko ste bolesni – bolesti poput gripe, dijabetesa, problema sa štitnjačom, visokog tlaka ili pak trudnoće mogu privremeno ili trajno utjecati na vid te se prije pregleda trebate posavjetovati sa svojim oftamologom o svom trenutnom stanju
  3. ne bacajte stare naočale – uvijek trebate imati rezervne naočale, za slučaj oštećenja ili gubitka aktualnih korekcijskih naočala

Razlike među lećama

Proučite razliku između tankih i standardnih leća za korekcijske naočale. Za manju dioptriju odaberite standardne leće, a za veću one tanje. Ukoliko leće nisu tanje, naočale će biti teže, a leće deblje što može biti nepraktično, iako nema utjecaja na vid, on će biti jednako oštar s obje vrste leća.

Video: Koja je razlika između cilindričnih i sfernih očnih leća za korekcijska naočala

Tanja stakla, odnosno leće su napravljene od kvalitetnijih materijala te su izdržljivija pa se kao takva koriste na način da se na okvir fiksiraju vijcima ili samo na jednom dijelu okvira (ukoliko korekcijske naočale primjerice nemaju gornji ili donji rub).